Project :  KALE KİLİT FABRİKASI

Yer :  Istanbul / Türkiye

İşveren :  Kale Kilit

İnşaat Alanı :  121.000 m²


Fabrikanın arsa içindeki konumu gelecekte oluşabilecek ihtiyaçlar doğrultusunda arsanın doğu yönünde konumlanmaktadır. Böylelikle gelecekte fabrika kapasitesinin artması istendiğinde arsanın batı yönüne doğru büyüme olanağı sağlanmıştır.

Fabrika binası, kuzeyden güneye doğru üretim akışına uygun olarak 4 ana bölümden oluşmaktadır. Böylece kuzey yönünden giren hammadde işlenerek güney yönünde bitmiş ürün olarak sevkiyata hazır hale gelmektedir. Arsanın kendi içindeki kot farkından oluşan bodrum kat bitmiş ürünlerin depolama alanları olarak kullanılmaktadır. Fabrika bölümleri arasında hem geçişi sağlayan hem de kullanıcıların kısa sureli dinlenme aralarında faydalanabilecekleri yeşil bantlar oluşturulmuştur.

Servis alanları ve idari bölüm kısmı ise arsanın tam ortasında tasarlanmıştır. Alınan bu karardaki en büyük etken, mevcut ve gelecekteki fabrika binalarına hakim, merkezde, her bölüme eşit uzaklıkta konumlanan, yol cephesinden iyi algılanan, prestijli bir idari bina ve sosyal donatı alanları yaratmaktır.

Günümüzde binaların sürdürülebilir ve ekolojik olması konusu çok büyük önem taşımaktadır. Bu önemin bilinciyle Kale Kilit fabrika projesinde çatıya güneş panelleri konulması, yağmur sularının toplanıp gri su olarak tekrar kullanılması, verimli iklimlendirme sistemlerinin uygulanması, arıtma sistemleri gibi sistemler düşünülmüş ve tasarlanmıştır.